{ ermilia } Menu

Dilema Keputihan

Rate this Post:

{[['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', '']]}

Permalink:

Apakah itu keputihan?
Di kalangan pakar perubatan, keputihan dikenali dengan istilah Leucorrhoea atau Fluor Albus. keputihan sebenarnya adalah cairan yang keluar dari vagina. Dalam bahasa mudah  terdapat dua jenis keputihan iaitu normal dan abnormal (jangkitan mikroorganisma) dan remaja hanya perlu prihatin dengan jenis keputihan kedua ini.

Keputihan yang normal
Dalam keadaan normal, lendiran yang keluar adalah bening, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran paras kesuburan.Sekiranya lendiran putih bening ini yang beranggaran 20cm,ianya menandakan waktu yang sangat subur bagi seseorang wanita. Lendiran ini juga dikenali dengan nama ovulasi.

Keputihan yang abnormal
Merupakan lendiran yang keluar  seperti susu basi, likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang seperti gumpalan keju yang boleh menimbulkan rasa gatal. Sekiranya agak parah, cairan ini boleh berwarna keabuan sehingga kehijauan dan berbau hanyir serta busuk.

Punca keputihan abnormal
Ada beberapa sebab berlakunya keputihan abnormal. 

Antaranya ialah:

1. Ketika terlalu letih.
2. Berada dalam situasi yang sangat tertekan.
3. Jangkitan.

Mengenali gejala jangkitan Mikroorganisma :
  Kulat Candida atau Monilia
Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.
      Parasit Trichomonas Vaginalis
Cairan keputihan akibat parasit kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.
      Bakteria Gardnella
Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. Warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.
      Virus
Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.
      Benda asing
Perkara yang satu ini sering diabaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam.

Jika masalah keputihan ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi lebih teruk. Sekiranya anda merupakan salah seorang wanita yang di luar sana mengalami masalah keputihan, saya amat galakkan anda mengambil supplement sebagai langkah pencegahan dan merawat sebelum masalah menjadi lebih serius. Alfafa daripada Shaklee  adalah pilihan terbaik anda kerana ia mampu membantu anda mengatasi masalah keputihan dan juga masalah wanita yang lain.

Kepada yang berminat mencuba alfafa, bolehlah terus hubungi saya, Alfafa ini sangat baik untuk merawat keputihan. Selain itu juga ia mampu merawat kencing tak lawas, masalah sembelit dan pelbagai lagi masalah wanita. Dan sebagai bonus untuk anda yang dah berumahtangga, ia mampu memberi kesan yang sangat baik dalam hubungan suami isteri.

Tak kenal..Maka tak cinta..Dah kenal..baru anda tau keberkesanannya dan terus jatuh cinta..
Berminat? Hubungi kami di 013-2301203 / Add FB saya https://www.facebook.com/nurlia.liakamaruddin
& jangan lupa like fanpage saya https://www.facebook.com/mamaharraz HARGA ISTIMEWA MENANTI ANDA...


No comments:

Post a Comment

Jom Comments...

Search