{ ermilia } Menu

Protein dan Kalsium galak pertumbuhan rambut

Rate this Post:

{[['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', ''], ['', '', '']]}

Permalink:

Keguguran rambut selepas bersalin adalah normal.Wanita mempunyai anggaran 100,000 helai rambut di atas kulit kepalanya. Purata 100 helai rambut gugur setiap hari. Pertambahan hormon estrogen semasa hamil menyebabkan rambut tumbuh dengan lebih banyak. Jadi, ketika hamil, rambut ibu biasanya lebih tebal dan lebih sihat. 
Selepas si ibu bersalin, paras hormon estrogen akan turun mendadak sebelum kembali normal. Penurunan aras hormon estrogen mengambil masa selama 2 hingga 3 bulan atau lebih lama pada sesetengah ibu. Sepanjang tempoh ini, ibu akan mengalami keguguran rambut yang agak teruk terutamanya jika ada ahli keluarga yang mengalami masalah botak. Teori orang-orang tua mengatakan bahawa keadaan ini mula berlaku apabila anak menyemburkan air liurnya.
Keadaan ini akan berterusan selama 3-6 bulan dan mungkin sehingga 9 bulan. Walaubagaimanapun ia tidak dipengaruhi oleh penyusuan susu ibu. Selepas tempoh tersebut, pertumbuhan dan keadaan rambut akan kembali normal seperti keadaan sebelum ibu hamil.

 Untuk menggalakkan pertumbuhan rambut:
  • Banyakkan pengambilan protein dan kalsium untuk menguatkan akar rambut.
  • Kurangkan makanan berperisa, pewarna dan bahan tambahan tiruan.
  • Menyapu kulit kepala dengan santan atau minyak zaitun sekurang-kurangnya sekali seminggu.
  • Pengambilan makanan tambahan seperti multivitamin sangat penting untuk memelihara kesihatan kulit kepala

No comments:

Post a Comment

Jom Comments...

Search